Our Project Story

The Sheffield Children’s Hospital.

Sheffield Children’s NHS Foundation Trust

Healthcare

Child-friendly spaces for better wellbeing.

The multi-award winning Sheffield Children’s Hospital is a modern, child-friendly space focused on the health and wellbeing of its young patients and their families. The project involved the design and creation of a whole new department. The new ward block wraps around the existing building, providing 72 new state-of-the-art bedrooms.

Careful configuration.

The ward block has three main levels, with specialist areas for a burns unit, an isolation suite suitable for infections patients, plus MRI and acoustic treatment rooms.

Ward areas were carefully designed to deliver high standards of natural light, benefiting both staff and patients alike. The new layout is also designed to provide a smoother journey through the hospital’s services and centralised play spaces, along with more single rooms with ensuite facilities for parents staying with their child.

Transformative care.

We designed the services for a revolutionary new layout and functionality that allows a completely new style of nursing to be provided. Special drop-off stations were incorporated into the design, so that the nursing staff can provide medical supplies to the patients without the need for disturbing them.

The ventilation strategy we specified makes the best use of natural ventilation where possible to ensure patients have access to fresh air when it is safe for them to do so. Added to this, clever controls link the services together and provides a fully automatic operation to deliver the required internal environmental conditions.

The overall result is a truly patient-centred hospital.

Key Figures
2012 Design competition began the modernisation project
72 New state-of-the-art bedrooms
Winner Patients Choice Award & Acute Hospital Development Award @ Building Better Healthcare 2018